
Maková hvězda ze Šumavy
Když jsme v zimě 2019 přijeli jako každý rok k tetě Evě na Šumavu, čekala na nás teplá káva a k ní teta přinesla tuto nádheru - makovou hvězdu. Protože jsme všichni milovníci máku, zaprášilo se po ní během chvilky. Hlavně děti se po ní mohly utlouct. A tak jsem se rozhodla, že se o tento recept musím podělit s vámi. Společně s tetou jsme hvězdu upekly znovu, daly si k tomu výborné červené vínko a recept zdokumentovaly. Za okny padal sníh a v krbu praskal oheň. Věřím, že i vy si s famózní makovou hvězdou spříjemníte zimní dny. A proč jen ty zimní ,že?
A tedy je!
Recept na těsto:
0,5kg mouky - půl hladké a půl polohrubé
20g droždí
3 žloutky
1,5 dcl mléka
280g cukr krupice
špetka soli
Půlku prášku do pečiva ze zdravé výživy ( Může být samozřejmě i obyč)
kůra z 1 Bio citronu
100ml majonézy (pytlíček v obchodě)
Vanilkový cukr (Ne vanilín!)
Špetka muškátového oříšku
Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrnečku si dáme 1,5dcl lehce teplejšího mléka, 2 lžíčky cukru, promícháme a nadrolíme droždí. Kvásek necháme cca 10min vzejít.
Do mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, smícháme, přidáme žloutky, kvásek, citron kůru a postupně vmícháváme vejce. Řádně propracujeme vařečkou (nebo v robotu) cca 10min. Propracujeme až do fáze, kdy se těsto odlepuje od mísy. Kdyby bylo příliž lepkavé, přidejte malinko mouky. Propracované těsto poprášíme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a dáme nakynout na teplé místo (do postele pod peřinu, k topení, případně předehřejeme troubu na 50stupňů,vypneme a vložíme mísu) Necháme kynout cca hodinku. Mezitím si připravíme makovou náplň.
Recept na makovou náplň
200g mletého máku
4 lžíce cukr krupice
3 lžíce kyseleší marmelády- maruňková či rebarbora
lžička skořice
4dcl mléka
3 celé hřebíčky
Všechny ingredience v hrnci promícháme a vaříme na mírném ohni za stálého míchání cca 5-8min do zhoustnutí. Směs odstavíme a necháme vychladnout. Směs ochutnjte, každý mák je trošku jiný. Dle chuti případně přislaďte.
Zamotání hvězdy:
Teď přichází ta nejdůležitější a nejsložitější část. Těsto si rozdělíme na 4 stejné bochánky. Propracováváme jen malinko,abychom z těsta nevyhnaly bublinky. Na plech si připravíme pečící papír, troubu předehřejeme na 170°C. Z prvního bochánku vyválíme kulatou placku, přesuneme jí na plech a potřeme jí 1/3 makové směsi. Končíme cca 2cm od okraje. Vyválíme další placku a přeneseme jí na tu první. Opět potřeme druhou třetinou směsi. Vyválíme třetí placku, přeneseme na předešlé dvě na plech, opět pomažeme a překryjeme poslední plackou. Takto na sebe navrstvíme na přeskáčku placky a směs.
Poté doprostřed dáme malý hrneček nabo skleničku,která nám pomůže udržet střed. Dále si prořízneme hvězdu na 4 stejné díly. Každý tento díl pak napůl prořízneme a vznikne nám 8 stejných dílů, které opět prořízneme napůl až nám vznikne 16 stejných dílů- viz foto.
Nyní začneme motat. Vezmeme vždy dva díly a přehneme je 2x k sobě a spojíme konec. Takto to uděláme se všemi díly.
Nakonec potřeme rozkvedlaným vajíčkem nejdříve části,kde není mák a nakonec části s mákem.
Pečeme na 170°C uprostřed trouby, funkce ohřevu zhora a zdola, cca 50min. Po 45min kontrolujte hvězdu vpichem špejle- pokud se těsto na špejli nelepí, je hotová. Každá trouba peče jinak a tak se čas pečení může o pár minut plus mínus lišit.
Před podáváním můžete hvězdu pocukrovat moučkovým cukrem.
Náplně do hvězdy můžete použít i jiné. Například Nutellu, skořici s cukrem, ořechovou směs.
Přeji vám dobrou chuť !
NAVŠTIVTE STRÁNKY